söndag 16 maj 2010

Blondie av Birgitta Andersson


Handling
Som nyfödd är hon nära att bli lämnad i en snödriva.
Som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist i en trappuppgång.
Som nioåring rymmer hon hemifrån och blir än en gång våldtagen av en långtradarchaufför som gett henne lift.
Som tolvåring börjar hon sälja sin kropp till fyllgubbarna i Björns trädgård på Söder i Stockholm.
Som trettonåring är hon fullfjädrad prostituerad i City och har en hallick som tar ifrån henne merparten av de pengar hon tjänar.
Som tonåring blir hon snart grovt kriminell och utnämns av pressen till Sveriges gangsterdrottning.

Hon kommer att tillbringa sexton år av sitt liv på olika institutioner, alltifrån flickhem, ungdomsvårdsskolor och psykiatriska kliniker till slutna avdelningar på såväl mentalsjukhus som kvinnofängelset Hinseberg.
Hon heter Birgitta Blondie Andersson och har levt ett liv som de flesta människor inte kan föreställa sig ens i sin vildaste och mörkaste fantasi.

Om detta liv i fattigdom, förnedring och fullständig utsatthet berättar hon osentimentalt och med kärv humor i Blondie.
Det här är på samma gång ett skakande tidsdokument, ett gripande kvinnoöde och en paradoxalt upplyftande skildring av närmast ofattbar mänsklig styrka.

Mina tankar
Det här var en av de bästa biografiska böckerna som jag har läst! Jag älskar Birgittas sätt att skriva, väldigt intressant och fängslande. Man blir helt mållös när man läser om allt hon har varit med om, och jag vill bara krama om henne varje gång som hon försöker skärpa till sitt liv och det sedan misslyckas igen och igen. Vilken stark och sympatisk kvinna hon verkar vara, denna Blondie.
Så fort boken var utläst gick jag in på hennes blogg och läste ännu mer av det hon skriver. Jag är glad att hon idag har bra kontakt med sina döttrar och verkar tillfreds med livet.

Betyg
Inga kommentarer: