måndag 21 juni 2010

Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer

Handling
"Jag är bara så trött på superdupermorsor, självuppoffring, martyrskap, husfridsknull och falska glättiga fasader. Jag längtar efter verklighet, sårbarhet, och magar med hudbristningar. Efter människor som vågar vara sig själva utan djupa klyftor mellan hur de känner sig och vad de verkligen visar upp. Efter nya Marior som av egen vilja och egen funnen kåthet vågar be sin Josef om helt egoistisk sex när lille jesusbarnet somnat. Mammor är väl också människor, eller? Sårbara. Svaga. Vilda och ömma. Känslor som kommer och går. Tänk om vi skulle våga vara oss själva en stund innan vi dör. Tänk om vi skulle fatta hur jävla vackra vi är.

Här är en bok med krönikor som jag skrivit i tidningen mama och delar ur min blogg som funnits i två omgångar. Kom nära."

/Mia Skäringer

När Mia Skäringer började blogga hade hon samma tanke som när hon skrev sina krönikor i tidningen mama: den skulle vara garanterat pumpsfri. Det vill säga "inga bilder på ett par snygga pumps jag såg i affären på väg till dagis". Resultatet har blivit en bok som är både rolig och allvarlig, tankeväckande och stark. Mia Skäringer bjuder på ett befriande öppet sätt in oss i sitt eget liv och delar med sig av sina erfarenheter, av skilsmässa, föräldraskap, nytt familjebildande. Dåligt samvete, prestationsångest och vacklande självförtroende. Hon krossar myten om superkvinnan som med ett glatt leende håller alla bollar i luften samtidigt, och önskar alla att ha mod att vara den man är och tänka mindre på att duga.

Mina tankar
Boken är väldigt lättläst och tänkvärd. Mia beskriver den ytliga världen som vi lever i med humor, värme och intelligens. Hennes ärliga beskrivningar av sitt liv gör att man verkligen kommer nära, nära. Jag är däremot inte en av dem som verkligen hyllar boken, även om den var bra. Det var mer en trevlig läsning med igenkänningsfaktor, men när den var slut kände jag inte att den måste sparas som vardagsbibel eller läsas om.

Betyg
1 kommentar:

Blondies blogg sa...

Hej gulliga Liz!
Blev så jätteglad då jag såg vad Du skrivit om min debutbok "Blondie". Roligt att Du tyckte om den. Imponerad av Din glupande hunger på att läsa. Önskar att jag hade hälften av den. På min ålders höst ser jag lite dåligt och lyssnar bara på talböcker - och de ger inte samma upplevelse som att läsa en bra bok.
Jag bloggar nu på
www.m-magasin.se/bloggar/birgitta-andersson
Ha en bra dag!
Varma kramar
Birgitta "Blondie"