måndag 6 augusti 2012

Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel

Den här boken är fantastisk, om man nu kan säga så om en så oerhört läskig och vidrig handling..

Ylva och Mike bor tillsammans i en liten ort i Skåne tillsammans med sin dotter Sanna. Deras äktenskap är lite skakigt efter att Ylva var otrogen ett år tidigare. Hon är väldigt flirtig och går ofta ut med jobbarkompisarna efter arbetet. Så när hon inte kommer hem en dag tror Mike först att hon är ute och roar sig. När hon inte hör av sig på hela kvällen blir han irriterad och börjar anta att hon är otrogen mot honom igen. Han kopplar inte in polisen förrän sent dagen efter då han verkligen blir orolig för henne.

Vad han inte vet, och aldrig kunnat ana, är att Ylva har blivit kidnappad av de nyinflyttade grannarna som bor i huset mittemot. De har spärrat in henne i ett ljudisolerat rum i källaren med endast en TV, vars kamera har utsikt över Mikes och Ylvas hus, som enda fönster mot världen. Mannen och kvinnan som har spärrat in Ylva vill hämnas för något som hon har gjort deras dotter i tonåren och som ledde till dotterns död. Man kan ana vad som hänt under bokens gång men det är först i slutet som man verkligen får läsa om det.

Jag gillar personporträtten, de "onda" har även bra sidor och blir uppskattade av andra, medan de "goda" inte alls är särskilt sympatiska.

Handlingen är oerhört spännande och de korta kapitlen för handlingen framåt i ett rasande tempo. Det är väldigt svårt att lägga ifrån sig boken och jag vill verkligen läsa mer av samma författare.

Bakom pseudonymen Hans Koppel finns barnboksförfattaren Petter Lidbeck. Idéen till denna bok fick han efter att tidningarna skrivit om den hemska Josef Fritzl som låste in sin dotter i källaren i 24 år, och även de korkade poliserna som inte engagerade sig tillräckligt.

BetygInga kommentarer: