fredag 12 oktober 2012

Fifty Shades of Grey av E.L. James

Det är svårt att skriva en recension om denna bok utan att gå in på det den faktiskt handlar om, sex. Så detta kan bli lite pinsamt och genant, men jag vill ändå vara ärlig i min recension.

Jag älskade den här boken! Köpte den av nyfikenhet i en liten bokaffär i Prag i somras och sträckläste den. För mig var det aldrig något alternativ att läsa en sådan här bok på svenska. Jag tror att det lätt blir larvigt med intima scener på det svenska språket medan man på engelska kan komma undan med det relativt bra. Ja, boken hetsade upp mig så till den grad att det började pirra i kroppen redan på tåget på morgonen och sedan satt det i hela dagen fram till lunchrasten då det förvärrades av mer läsning. Sedan fortsatte det att pirra resten av dagen, fördjupades på tågresan hem och en himla tur för mig att killen kom hem ungefär samtidigt! Denna bok gör under för relationen eftersom det blir som ett väldigt långt förspel (ursäkta att jag blir privat, men denna bok är verkligen så bra!)

Om man inte har läst boken kan jag förstå att man har förutfattade meningar om den och tror att den bara ska innehålla BDSM-sex, men det är långt ifrån sanningen. Fokus ligger på Anastasia Steele och Christian Greys relation, och det är först efter sidan 100 som de faktiskt har sex. Vanligt sex. Ana är nämligen en stark tjej som har skinn på näsan och låter sig inte utnyttjas i första tagen av Christian.
Deras relation är komplex eftersom Christian är en komplex man med ett mörkt förflutet. Han bodde med sin missbrukande mamma tills han var 4 år och under den tiden blev han misshandlad av mammans manliga vänner. När hans mamma dog blev han adopterad av familjen Trevelyan-Grey, men trots deras kärlek och omtanke så har han ingen självkänsla alls. Han tror inte att han förtjänar närhet och kärlek.
När han är 15 år är han på väg att spåra ur helt men då träffar han en äldre kvinna, Elena, en väninna till sin nya mamma. De inleder en relation där hon är den dominanta och Christian är den undergivna. När deras relation är över fortsätter de att vara vänner och Christian inleder relationer med andra kvinnor där han är den dominanta. Alltid en kvinna åt gången och de skriver på ett kontrakt innan där de kommer fram till villkoren i relationen.

Ana och Christian träffas för första gången på hans kontor när Ana ska intervjua honom för en skoltidning. Egentligen är det Anas rumskompis Katherine som skulle hålla i intervjun men hon blev sjuk och Ana ställde upp. Då Ana är lite nervös uppfattar Christian henne som undergiven och fastnar direkt. Hon är precis hans typ av tjej och han börjar uppvakta henne. Ana faller sakta men säkert för Christians charmiga sätt och de får uppleva många saker för första gången tillsammans.

Eftersom jag har läst "Fifty Shades Darker" och halva "Fifty Shades Freed" är det svårt att inte avslöja för mycket...

Ana och Christian inleder en speciell relation där de börjar betyda väldigt mycket för varandra. Hon hjälper honom igenom allt det mörka i hans liv och deras relation sätts på prov gång på gång. Ibland var jag så förbannad på både honom och henne, och personer som försöker förstöra för deras begynnande kärlek. Boken slutar på ett sätt som gjorde det omöjligt att inte kasta sig över bok nr två, "Fifty Shades Darker". Den boken var snäppet bättre än "Fifty Shades of Grey" (jag trodde inte att det var möjligt) så jag ska försöka skriva ihop en recension på den med.

Något som jag stör mig rejält på är alla som vill trycka ner boken pga språket. Detta är inte meningen att vara något litterärt mästerverk. Man får ta den för vad den faktiskt är, en stunds avkoppling.

Läs denna bok, på engelska!

Betyg3 kommentarer:

Susanne sa...

Kul att du gillade den! Jag läste den också på engelska, och även om jag inte var lite förtjust som du, så tyckte jag att den var bra!

Liz sa...

Jag älskade del 1 och 2 men i del 3 så fastnade jag lite. Det kanske släpper efter en liten paus :)

[Anna] sa...

Jag älskade verkligen del 1 även om jag läste den på svenska. Jag blir lite anti till att läsa vissa böcker som blir för omskrivna för det behöver inte vara något jag gillar bara för att boken får mycke uppmärksamhet(jag har märkt av detta mycke genom mitt serie tittande) Jag fick massa rec-ex som trängde sig på när jag helt vill läsa del två men det kommer... del 2 och 3 kommer bli lästa på engelska :)