söndag 28 oktober 2012

Vart tog all denna kärlek vägen? av Käbi Laretei

Den här boken bygger på kärleksbrev mellan Ingmar Bergman och Käbi Laretei, samt Käbis dagboksanteckningar.
Man får följa deras passionerade resa från att de träffas, blir förälskade, gifter sig och får barn. När de träffas har båda andra relationer, Käbi är gift med Gunnar Staern och Ingmar har ett förhållande med Bibbi Andersson. Trots det så börjar de umgås och man kan verkligen känna deras heta passion i breven dem emellan. Efter att de gift sig går kärleken upp och ner, kantas av svartsjuka och lång frånvaro från varandra då Ingmar filmar och Käbi uppträder utomlands.
Svartsjukan dem emellan kan jag förstå. Käbi var otrogen flera gånger mot sin första man och det vet Ingmar om, men hon är aldrig otrogen mot Ingmar (det framkommer i alla fall inte). Ingmar däremot är otrogen mot Käbi åtminstone en gång, men deras kärlek blir starkare efter det.

Det är en väldigt fin liten bok full med fina formuleringar från både Käbi och Ingmar. Intressant att få en inblick i andra människors kärleksliv.

Detta är typiska esteter med många tankar och känslor. Ibland kan jag känna att de överdramatiserar saker istället för att bara vara nöjda och glada. Då min killes morfar spelade med Filharmonikerna under hela sitt vuxna liv så har min killes mormor berättat mycket om hur dessa musiker skiljer sig från oss andra. Musiken har så stor betydelse i deras liv att människor som står de nära kan bli sårade.

Lite kul kuriosa:
Min killes mormor berättade att Käbi hade ett förhållande med en nära vän till hennes man efter att hon skiljt sig från Ingmar Bergman.

Betyg:3 kommentarer:

[Anna] sa...

Jag gillade verkligen den här första boken, har del 2 och 3 väntandes i bokhyllan så jag hoppas jag kommer gilla de lika mycket. men finns ju en risk att man blir besviken..

Angående att hinna se så mycke serier så har den senaste månaden kretsat mer kring serier än böcker eftersom jag inte haft läsro. Allt eftersom brukar vissa serier hamna efter så ser jag ikapp när andra har upphåll :)

Jag har en lååång lista med serier jag ser i kapp, den kommer nog upp på lördag :)

Jo dygnet borde ha fler timmar, jag är mammaledig ännu så då får jag iaf lyssna på serier :)

[Anna] sa...

Jag har haft en tendens att fastna i många böcker på senaste och då får de ligga i en hög brevid sängen i väntan på att jag vill fortsätta läsa igen. Men nu har jag SÅ många böcker som jag vill läsa samtidigt att jag har värsta beslutsångesten och vill läsa massor samtidigt!
Har du inga bilder på dina bokhyllor?

Liz sa...

Jag ser framför mig att den dagen jag blir mammaledig kommer jag ligga i sängen/soffan och läsa böcker hela dagarna :) Men det dröjer några år än, min kille är 5 år yngre än mig, och jag känner mig inte redo ännu (jag är 28 år).

När det gäller bokhyllorna så finns det en flik längst upp på bloggen som heter "Mina bokhyllor", men många böcker har tillkommit så ev uppdaterar jag dem nån dag :)