fredag 18 november 2016

Hett i hyllan #1


En av mina favorit-bokbloggare är Monica Bokföring enligt Monica. Under rubriken "Hett i hyllan" visar hon upp sina hyllvärmare. Jag gillar verkligen konceptet och ska försöka se till att den boken som jag skriver om läses ut under samma månad. Då den endast är 186 sidor så borde jag hinna läsa ut den på en dag. Så för november gäller att nedan bok läses ut:
Den här boken har jag köpt från biblioteket för väldigt länge sedan, minst 16 år sen. Eftersom jag älskar historiska böcker så har jag svårt att motstå dem när biblioteket säljer ut sina böcker för 5 kr/styck. På baksidan av boken står det:

Gustav II Adolf, tjugo år och besviken för att han inte fick äkta Ebba Brahe, inledde under ett fälttåg i Ryssland förbindelse med en ung kvinna som födde honom sonen Gustaf Gustafsson, senare adlad greve af Wasaborg.

Det är om en sonson till denne, Anton af Wasaborg, och hans hetsiga, grymma och tjusande familj på slottet Hundlosen i Tyskland som denna berättelse handlar. Han gifte sig med en svenska, Christina sparre, blev svensk officer och råkade efter slaget vid Wilmanstrand i rysk fångenskap. Kejsarinnan Elisabeth, som var nyfiken på hjältekonungens ättling, tog honom till älskare.

Parallellt med Antons stormiga levnadslopp löper berättelsen om Christina Sparre och två ungdomsväninnor till henne. Ingen av dem gick något bekvämt överklassliv till mötes. I en krigisk och nödlidande tid drogs de in i dramatiska händelser och personliga konflikter som stundom fick tragiska konsekvenser.

Alla de stora händelserna i denna roman har inträffat, slagen, frederna, äktenskapen och förbindelserna. Alla huvudpersonerna har verkligen levat. Mot en autentisk bakgrund fångar Anna Sparre några märkliga levnadsöden, sammanflätade genom säregna intriger och äventyrliga kärleksaffärer.


2 kommentarer:

Boklysten sa...

Den låter intressant, speciellt som jag aldrig läst något av Anna Sparre

Monika sa...

Verkar vara en intressant bok, även om just historiska romaner inte står högst upp på min favoritlista. Det är ju en fördel också att den är tunn :)