fredag 9 januari 2015

Bokbloggsjerka 9-12 januari 2015

Det var länge sedan jag var med i Annikas bokbloggsjerka men den här veckans fråga måste jag bara svara på! Förbered er på ett långt inlägg för vi såg på väldigt många serier i år...


Finns det någon tv-serie (eller hur många som helst) som du såg 2014 (eller åtminstone påbörjade förra året) som du skulle kunna tipsa om?


Om det finns! Min man och jag har plöjt igenom en hel del bra serier under 2014 och jag har själv några favoriter. Här kommer alla våra tips utan inbördes ordning.

Våra gemensamma tips:

Under the dome
En serie baserad på en bok av Stephen King. Handlar om ett litet samhälle i Usa som en dag får en genomskinlig kupol över sig vilket splittrar familjer och vänner. Man får följa deras kamp att försöka komma ut från kupolen och samtidigt försöka överleva inuti den.

Salem
Utspelar sig under 1600-talet i den amerikanska staden Salem. Här finns det häxor och de som försöker avslöja vilka häxorna är och avrätta dem. Övernaturliga inslag vilket jag stör mig lite på men det är bara för att jag inte är något fan av sci-fi och fantasy.

Black Sails
Pirater som letar efter skatter och bråkar sinsemellan.

Criminal Minds
Klassisk serie som vi följt ibland på TV men nu under julen tittade vi igenom hela säsong 9 och 10. Seriemördare som endast specialteamet på FBI kan lösa. Otroligt spännande!

Crossbones
Ännu en piratserie med John Malkovich i huvudrollen som piratledaren Blackbeard.

Arrow
Rikemanssonen vars skepp förliser och han bor på en öde ö i flera år där han blir en mästare på pilbåge och stark som bara den. När han kommer hem jagar han skurkar under beteckningen "Arrow".

Mina tips:

Reign
En serie om en ung drottning Maria av Skottland som utspelar sig på 1550-talet. Jag har en förkärlek för historiska tv-serier.

Outlander
Antar att alla har sett denna serie nu i höst... Baseras på boken Främlingen/Outlander av Diana Gabaldon och utspelar sig på 1740-talet i Skottland.

Game of Thrones
Behövs väl knappast någon förklaring på vad detta är för en serie...

The vampire diaries
Känns som att denna serie kanske inte heller behöver förklaras. En serie om vampyrer.

The originals
En spin-off på The vampire diaries där man får följa de tre syskon-vampyrerna som är de allra första vampyrerna någonsin.

De här serierna har jag/vi börjat titta på, pausat, men vill ta upp igen:

Homeland
En kvinnlig CIA-agent gör allt för att skydda Usa mot terroristattacker. När en soldat kommer hem från fångenskap i Afghanistan misstänker hon att han har blivit omvänd och ska utföra en terrorattack på Usa.

Vikings
En serie om vikingar.

The walking dead
En serie om zombies.

The Tudors
Handlar om kung Henrik VIII i England på 1500-talet.

Orange is the new black
Behöver nog inte heller någon förklaring. Utspelar sig i ett kvinnofängelse.

Serier som vi såg men som nu är slut:

The white queen
Utspelas under 1400-talet i England och handlar om Rosornas krig (familjerna York och Lancaster som slåss om tronen). Serien baseras på böcker som Philippa Gregory har skrivit (och som jag har läst). Elisabeth Woodville var Henrik VIIIs mormor.

True blood
Behöver nog inte närmare förklaring. En serie om vampyrer.

Alcatraz
En serie om fängelset Alcatraz. Fångar som försvann när det stängdes kommer nu tillbaka men har inte åldrats något. Ingen vet vad som har hänt dem men nu måste de stoppas.


När jag ser det här inlägget med alla 19 serier så förstår jag varför det har lästs färre böcker än vanligt här hemma. Jag har inte insett förrän nu exakt hur många serier som vi följer. Vi kan se klart en hel säsong på bara några dagar så jag antar att det är därför vi följer så många serier. Det är faktiskt nästan löjligt många...

11 kommentarer:

[Anna] sa...

Under the Dome har jag tänkt läsa boken eftersom jag gillar tvserien :)

Monika sa...

Äsch, TV-serier är ett bra komplement till böcker :) Jag följer också mängder, även om jag inte sett så många nya under 2014. Homeland är en av dem och den är alldeles lysande.

Liz sa...

Anna - visst är tv-serien bra!

Monika - nackdelen för mig är att tv-serierna har tagit över min lässtund... ungefär hälften av dessa tv-serier såg vi för första gången under 2014, men frågan var inte ställd på det sättet.
Ja, Homeland är riktigt bra!

Unknown sa...

Många härliga serier här! Jag och min sambo älskar också att titta på tv:serier, vi kan också se en säsong på några dagar!

MonsterSteffa sa...

Är Alcatraz övernaturlig? Med tanke på att fångarna inte har åldrats så verkar ju något övernaturligt ha hänt.

Ewa K sa...

Outlander och game of thrones kommer jag att se. Men det tunt när det gäller TV-tittande för min del.

Liz sa...

Helen - ja man glömmer nästan bort tiden när man väl har fastnat i en tv-serie.

Liz sa...

MonsterSteffa - den känns inte övernaturlig men ja, mystiskt är det ju. Fångarna verkar ha blivit utsatta för något experiment på fängelset men det blev bara en säsong så vi fick aldrig veta exakt vad som hänt.

Liz sa...

Ewa - Ja Outlander och Game of thrones måste du se!

Freja sa...

Alcatraz, så synd att den inte fortsatte, den var bra tyckte jag!

Liz sa...

Freja - Visst var den! Man vill ju veta hur det gick med allt..