torsdag 5 april 2012

Flickan med snö i håret av Ninni Schulman


Handling
En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv.
En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar.
Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja.

Mina tankar
Redan på första sidan kastas man in i boken i och med ett mord på en ung flicka, och sedan var jag fast. Jag tycker om de snabba vändningarna och hon bygger upp en bra spänning som gör att man inte kan lägga boken ifrån sig. Relationerna som beskrivs är mycket trovärdiga och jag kände verkligen Magdalenas sorg och ilska mot exmannen Ludvig. Det kom tårar och jag fick ont i magen ibland, men detta gjorde att man kom närmare karaktärerna. Jag var nästan lika sugen på att få reda på vad som hände med Magdalenas relationer som jag var på att få reda på vem som var mördaren. När man tror att man vet vem mördaren är så beter sig någon annan väldigt misstänkt och man blir osäker på vem av alla som är den skyldige.

Hon bygger upp storyn på ett bra sätt och det är spännande precis hela tiden. Det enda negativa är slutet. Själva upplösningen tar kanske 10 sidor och jag får känslan av att hon vill skynda på slutet. Det hade inte gjort något om hon hade tagit sig tid att verkligen lösa upp alla knutar på lite längre tid, men det drar ändå inte ner betyget.
Jag ser verkligen fram emot fler böcker av Ninni Schulman!

Betyg
2 kommentarer:

Nilmas Bokhylla sa...

Oj, det var ett riktigt bra betyg! Jag är jättenyfiken på hennes böcker så jag får nog ge mig på dem snart :)

Liz sa...

Ja gör det, den var väldigt bra! :)