lördag 27 februari 2010

Boktjuven av Markus Zusak


Handling
Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna.

Hon delar sina böcker med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Prisbelönta Markus Zusak har skrivit en underbar och bestående berättelse om ordens makt och böckernas förmåga att ge näring till själen.

Mina tankar
Den här boken sa min svärmor att jag bara måste läsa så då gjorde jag det, för hon har väldigt bra omdöme när det kommer till böcker. Och jag är väldigt glad att jag läst den för den är så annorlunda än andra böcker jag läst. Att det är döden som berättar gör det mer spännande och sättet som handlingen byggs upp på är intressant. Ibland får man redan i början på ett kapitel veta vad som kommer hända i slutet av kapitlet men det förstör inte boken utan det är istället handlingarna på vägen dit som är det intressanta. Den är väldigt känslosam och jag grät mig igenom de sista sidorna. Roligt att få följa den tyska befolkningen genom 2:a världskriget och deras syn på allt som händer.

Betyg
1 kommentar:

Emma P sa...

Den boken är så sabla sorglig! Tyckte den var helt fantastisk och precis som du säger otroligt känslosam. Kul att du har startat en bokblogg förresten! Vi leker också med tanken på att göra det då och då men sen avstår vi pga tidsbrist...