torsdag 25 oktober 2012

A walk to remember av Nicholas Sparks

Jag tyckte så mycket om Nicholas Sparks bok The Notebook så jag kastade mig genast över boken A walk to remember. Jag har inte sett filmatiseringen av denna bok ännu så jag hade ingen aning om vad den handlade om när jag började läsa.

I boken får man följa Landon, en 17-årig kille som är son till en politiker och Jamie, en 17-årig tjej som är dotter till byns präst Hegbert (underbart fånigt namn). De är väldigt olika varandra och lever olika liv, men en sak har de gemensamt. Landons far är inte hemma så mycket pga jobbet så han har praktiskt taget växt upp endast med sin mamma. Jamies mamma dog när Jamie föddes så hon har vuxit upp med sin far som var över 50 år redan när hon föddes. Båda får väldigt mycket kärlek under sin uppväxt, men Jamie får en extremt kristen uppväxt där hon t.ex. inte får vara ensam med en kille om inte hennes pappa är hemma medan Landon har det lite friare och umgås bl.a. med skolans populäraste kille Eric.
Alla i byn tycker väldigt mycket om Jamie eftersom hon är så snäll och givmild. Hon besöker regelbundet byns barnhem och samlar in pengar till deras julklappar. Hon går alltid runt men sin bibel och läser i den på lunchrasterna, vilket gör att skolans elever anser henne vara lite annorlunda och konstig.

När Landon väljer att gå i dramaklassen som ska sätta upp Hegberts julpjäs blir han utvald att spela huvudrollen tillsammans med Jamie. De börjar umgås mer och mer i och med detta och nästan mot hans vilja börjar en vänskap spira mellan dem.

En bit in i boken börjar jag ana att något kommer att hända Jamie. Hon undanhåller något och jag börjar spekulera i om hon är dödligt sjuk eller om hennes far är det. Något hemskt anar jag, men inte exakt vad.

Det är svårt att skriva mer utan att avslöja för mycket, men boken var väldigt bra. Inte lika bra som The Notebook, men där kan jag vara påverkad av filmen. Jag kommer absolut att läsa fler av Nicholas Sparks böcker.

Betyg:3 kommentarer:

Louise sa...

Jag gillar verkligen den här boken! Den lunkar fram i en långsam takt utan att bli tråkig. Har du sett filmen? :)

Liz sa...

Nej jag har fortfarande inte gjort det.. Men det måste jag! Filmer baserade på hans böcker brukar vara väldigt bra och bidra med mycket tårar..

[Anna] sa...

Jag har inte läst boken men ÄLSKAR verkligen filmen!! Har sett den massor med gånger när jag var yngre :)