onsdag 16 januari 2013

En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg

Den här boken fick jag av min kollega när hon städade ur sina bokhyllor för att flytta till Frankrike. Jag hade aldrig hört talas om den tidigare men ju närmare jul vi kom desto fler bokbloggare skrev att den var den ultimata julboken. Klart att man blev nyfiken, och för att få lite extra julkänsla så började jag läsa den.

Det var en söt liten historia som började inte fullt så trevligt med en sjuk man, Oswald Campbell. Han växte upp på ett barnhem, var nu skild och hade inga barn. Hans liv kändes ganska innehållslöst och nu fick han dessutom reda på att han var döende och hade inte långt kvar att leva. Hans doktor tipsade om en liten kurort, Lost River, dit hans pappa hade skickat sina patienter med lungproblem. Sagt och gjort, Oswald ringde dit, fick efter lite omständigheter tag på en Frances som ordnade rum åt honom hos en Betty.

Lost River beskrivs som en helt underbar plats och alla som bor där är så mysiga och trevliga. Oswald finner sig snabbt till rätta och får många nya vänner. Han slutar dricka och röka, börjar studera fåglar och senare även måla av dem.
Livet flyter sakta på i den lilla byn och efter ett tag kretsar handlingen mest kring den lilla fattiga flickan och fågeln Jack.

Boken är väldigt lättläst och egentligen ganska innehållslös, men det är en söt liten berättelse. Det som stannar kvar längst hos mig är den härliga platsen och den gemytliga gemenskapen.
Man kan luras att tro att hela boken utspelas under julen men så är inte fallet.

Författaren har även skrivit boken som ligger till grund för filmen med samma namn: Stekta gröna tomater.

Betyg:1 kommentar:

Dola sa...

Tack för alla tipsen! Ska försöka hitta böckerna :D