måndag 1 mars 2010

Brustna hjärtans café av Lolly Winston


Handling
"Hur kan jag vara änka? Änkor är gamla kvinnor med hornbågade glasögon och koftor som luktar malkulor". Sophie Stanton är 36 år gammal och kan inte förstå hur det här kunnat drabba henne. Själv tycker hon att hon knappt hunnit vänja sig vid att vara gift.

"Brustna hjärtans café" är en varm och rolig berättelse om en ung kvinnas sorgearbete. Efter makens död faller Sophies tillvaro samman. Hon förlorar kontrollen över sitt liv, och är inte den stilfulla Jackie Kennedy-änka hon så gärna vill vara. Sophie är mer av Jack Daniels-typen, hon tröstar sig själv med glass till frukost och går till jobbet i pyjamas och morgontofflor. Efter att ha förlorat såväl sitt midjemått som sitt jobb flyttar hon till landsbygden i Oregon, där hon lär sig leva igen genom sin vänskap med en trettonårig punkartjej. Långsamt börjar hon att skapa ett nytt liv åt sig själv, ett liv Sophie inte kunde ha föreställt sig att hon skulle kunna leva. Hon öppnar Brustna hjärtans café som blir en mötesplats för människor i trakten.

Lolly Winstons debutroman hittar humorn och värmen i en traumatisk situation, utan att trivialisera sorgen.

Mina tankar
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Roliga karaktärer och trots det deppiga ämnet så fick jag många goda skratt på vägen, men även många tårar. Jag har väldigt lätt för att gråta när böcker är sorgliga, och man tycker så himla synd om Sophie som förlorar den hon älskar mest av allt. Språket var lätt men underhållande och boken följde med mig i tankarna långt efter att jag lagt den ifrån mig.

Betyg
Inga kommentarer: