måndag 1 mars 2010

Förlorad barndom av Kathleen O'Malley


Handling
Hon togs från sitt hem och tvingades växa upp i en grym klostervärld. Nu vill hon att världen ska veta vad som hände. Det här är den sanna och fruktansvärda berättelsen om Kathleen O'Malleys förlorade barndom.

Kathleen O'Malley föds 1942 i Dublins slum. Hennes mamma är en hårt arbetande kvinna, men har fött sina barn utanför äktenskapet och det räcker för att de sociala myndigheterna ska ha ögonen på henne. Hon förlorar vårdnaden om sina tre små flickor som sänds till en klosterskola driven av den katolska nunneordern Sisters of Mercy. Kathleen är ensam och rädd när hon bara fem år gammal kommer till nunnorna. Det är början på tio år av fysisk och psykisk misshandel, förnedring och förtvivlan.

Mina tankar
Början av boken var riktigt bra, även om det var otäcka scener som utspelades, men i mitten och mot slutet blev det lite långtråkigt. Det var likadant varje dag, nunnor som slog och terroriserade barnen, präster som utnyttjade dem, slavarbete och psykiatriska inrättningar. Antagligen har jag helt enkelt läst för många böcker som är 10 gånger värre, eftersom boken inte höll kvar mitt intresse hela vägen men det kan även vara uppbyggnaden av handlingen som gjorde att den blev lite långtråkig mot slutet.

BetygInga kommentarer: