onsdag 28 november 2012

Erikskrönikan: Redigering, inledning och kommentar av Sven-Bertil Jansson

Jag tyckte att det lät väldigt intressant att läsa "Erikskrönikan" eftersom den är från 1300-talet och berättar om Sveriges historia. Tyvärr var den lite tråkig och svårläst. Den är skriven på riktigt gammal svenska så många gånger var det svårt att förstå vad texten egentligen betydde. Häftigt att den är skriven på vers och jag fascineras över hur gammal texten faktiskt är.

"Erikskrönikan" börjar med hertig Erik Eriksson och slutar med Magnus Eriksson. Man tror att det var hertig Erik, son till Magnus Ladulås, som lät påbörja krönikan eftersom den till stora delar handlar om honom och förställer honom i väldigt god dager.

Jag blir förvirrad av alla Erik, Magnus och Birger som förekommer. Det finns två uppsättningar syskon från olika perioder som heter samma sak och råkade ut för liknande händelser.

Räddningen var inledningen och kommentarerna i slutet av boken. De gjorde boken begriplig men tyvärr inte mer intressant för det. Jag föredrar nog egentligen historiska fakta invävd i romanform.

Betyg:
Inga kommentarer: