måndag 26 november 2012

Tematrio - Boken/Filmen


Idag i Lyrans Tematrio har vi fått följande utmaning:

Berätta om tre filmer som lever upp till boken - eller inte!

Med hjälp av min lista på alla böcker som jag har läst (som jag kommer ihåg sen år 2000) så hittade jag 12 böcker som jag har läst och sett filmatiseringen av. Det var väldigt svårt att välja ut endast 3 st av dessa, men här kommer min lista:
 
1. Den andra systern Boleyn av Philippa Gregory. Handlar om Anne Boleyn och Henrik VIII i Englund under 1500-talet. Fascinerande att följa kärleken som uppstår mellan dessa och hur den sedan förvandlas till något helt annat och bidrar till att Henrik väljer att halshugga Anne. Filmen levde upp till boken men boken var snäppet bättre.

2. Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross. Handlar om den kvinnliga påven Johanna som klädde ut sig till man för att bli påve under 800-talet. Man vet inte om detta är sant eller inte, men författarens research gör att åtminstone jag väljer att tro på detta. Boken var väldigt bra och filmen följde boken relativt bra.

3. PS. Jag älskar dig av Cecelia Ahern. Jag älskade boken och blev därför enormt besviken på filmen eftersom den inte alls följer boken. De har tagit bort personer och ändrat på handlingen rätt rejält, vilket gjorde att jag satt och skrek på TV:n i ren besvikelse. I efterhand kan jag medge att filmen också är väldigt bra och nu när jag ser om den börjar jag gråta redan efter några minuter...

10 kommentarer:

bloggbohemen sa...

Den andra systern Boleyn var jag inte särskilt förtjust i som bok, men filmen är helt OK. Föredrar absolut filmen.

Louise sa...

Den andra systern Boleyn är verkligen intressant, jag kan inte bestämma mig för om Gregory totalt vill smutskasta Anne Boleyn eller om hon främst vill påpeka hennes komplexa personlighet..

Lena sa...

Jag tycker att påven Johanna var bra både i bok och på film. Filmen PS jag älskar dig står i filmhyllan. har dock inte läst boken.

[Anna] sa...

Ps. Jag älskar dig är jag sugen på att läsa! :) Tror jag har sett filmen men är inte riktigt säker :)

Monika sa...

Där ser man :) Jag såg filmen PS Jag älskar dig först och älskade den. För ett tag sedan läste jag den och då undrade jag om det verkligen var så att det var samma. Men jag älskade boken också :)

Books ABC sa...

Har bara sett PS. Jag älskar dig och tyckte mycket om den. Men det låter som att boken kan vara snäppet bättre alltså? :)

Maria sa...

Tyckte Den andra systern Boleyn var en fascinerande bok. Däremot tyckte jag filmen var en besvikelse.Påven Johanna har jag läst men det var längesen. Visste inte att den har filmatiserats.

Liz sa...

Lena - Åh du måste läsa boken! Den är fantastisk!

Anna - Läs den, den är helt underbar!

Monika - Ja, filmen och boken är väldigt olika varandra.

Books ABC - Boken är en av de bästa chicklit så läs den! Filmen är också bra men de är väldigt olika varandra...

Maria - Jo det har den. Lånade den av min svärmor :)

Anonym sa...

Jag har just köpt filmen PS. Jag älskar dig. Undrar om man kanske ska läsa boken innan då?

Liz sa...

bokstavkommapunkt - Ja det tycker jag. Boken är mer utförlig, och som sagt så ändrar filmen på handlingen.